Det er kreative folk overalt. Naboen min, for eksempel: Ola, som bygget sitt eget 3D-kamera.
Det er lett å tenke at gruppen med kreative folk bare inkluderer kunstnere, forfattere og den slags pakk. Men kreativitet er en nødvendighet i alle yrkesgrupper. Lærere er blant dem som må være kreative hver eneste dag for å gjøre en god jobb.
Ola Lunde (96), naboen min, er en gammel lærer. Men han var også kreativ på fritiden.
Kreativt kamera
På en fest i gata fortalte han at han hadde bygget et 3D-kamera! Han inviterte meg inn for å se på det.
-Jeg leste om en danske som tok 3D-bilder. Han tok først ett bilde, flyttet kameraet noen centimeter til siden, og tok et nytt, forteller Ola.
Når man satte sammen disse to bildene, har perspektivet endret seg ørlite. Ser man den samtidig, får man en skikkelig dybdeeffekt. Prinsippet er det samme som når vi ser med to øyne.
Ola prøvde dette, fikk det til fint, men var ikke helt fornøyd. Det blir blant annet trøblete å bruke denne teknikken når motivet beveger seg.
Kreativ løsning
-Jeg tenkte: Hvorfor ikke bruke to kameraer samtidig.
Problemet med det, var å sette opp kameraene og trykke på to utløserknapper samtidig.
Ola bygde en skinne med en mekanisk ordning. Ved å trykke inn på en anordning under stativet, ville mekanikken trykke ned begge utløserknappene.
Det funket greit, men Ola var ikke helt fornøyd.
-Jeg tenkte det ville være bedre med en elektromagnetisk motor.
Så Ola skrudde sammen en ny skinne, og utstyrte den med to motorer som ble utløst av samme utløserknapp. Dermed hadde han bygget et fullt fungerende 3D-kamera.
Eksklusive feriebilder
Det tok han bilder av kona Åse og familien med, blant annet på Ridderspranget og på bilturer i Norge.
For å kunne se bildene i 3D, fikk Ola fremkalt bildene som lysbilder. Han lagde et lite apparat som holdt to lysbilder i riktig avstand til hverandre, og limte to og to bilder sammen med en plastskinne. Så monterte han to lysbildekikkerter sammen, og dermed fikk han en kikkert til å se bildene på.
Fungerer det? Ja! Det er fortsatt kulere enn det beste Instagram-bildet.
Kreativ forfar
Jeg har litt ekstra interessert i 3D-bilder, for tipp-oldefaren min, Carl Abraham Pihl, var ingeniør (et annet kreativt yrke) og virket også som fotograf. Han konstruerte de to første, statlige jernbanene på Østlandet, som begge åpnet i 1862. Samme år tok han en serie fotografier av denne typen, som også er kjent som stereoskopi.
Motivene var fra jernbanen.
Carl Abraham Pihl ble senere den første direktøren i NSB.
I boka «80 millioner bilder» står det at interessen for sterefotografi har gått i bølger, og slike bilder var særlig populære i tiden fra 1850 til 1890. Senere kom en ny bølge på begynnelsen av 1900-tallet, og deretter en mindre krusning etter annen verdenskrig.